Met meer dan een miljoen bezoeken lijkt deze 'Kanariologen-Blog' dé aanlegplaats bij uitstek voor Kleurkanarieliefhebbers e.a. belanghebbenden.
Realisatie : voormalig NBvV-Keurder Frans Begijn in samenwerking met gelijkgestemde 'Soulmates' w.o. Intern.Topkwekers en Keurmeesters van diverse Bonden aangesloten bij de Ornithologische Wereldorganisatie C.O.M.
Opgelet ! Foto's, artikelen en tekst op deze weblog vallen onder auteursrechtelijke bescherming ©.
Overname of verspreiding zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming is NIET toegestaan.
De grootsheid van het bestaan volgt niet uit de tijen van ebbe en vloed maar uit wat je zelf met dat aangespoelde doet.
Veel kijk en leesplezier toegewenst bij deze muterende peepshow !
Subscribe to my blog! (12 subscribers)
Return to the blog of Kanarioloog
Theo, Posted on Saturday, 25 April 2009 at 4:59 AM
Ze hebben warempel naar me geluisterd, nee alle gekheid op een stokje. Wil de technische commissie kleurkanaries van de A.O.B. feliciteren met dit wijze besluit maar, het is natuurlijk nog niet gedaan, we hebben immers nog altijd twee types wat keurtechnisch natuurlijk op te lossen is.
Groet Theo
Kanarioloog, Posted on Saturday, 25 April 2009 at 1:27 AM
Meest recente wijziging ( T.C. AOB - april 2009 ) m.b.t. Agaatwit...........
Door de steeds grotere en hardere aanwezigheid van eumelanine mogen, in tegenspraak met wat in onze standaard vermeld is, de keelstippen niet meer als fout worden aanzien.
Er op letten dat alles in harmonie blijft is zeer belangrijk. Ook de baardstrepen moeten zeker aanwezig zijn.
Meermaals werd er, bij het keuren van de agaat wit, enkel op de keeltekening gelet, waardoor andere kwaliteiten en fouten onopgemerkt bleven.
Bij de agaat geel en agaat rood is de keeltekening ook aanwezig maar wordt ze nog opgeslorpt door vermenging met de lipochroomkleur. Dus bij een agaat geel of agaat rood is de zichtbare tekening niet toegelaten. Verder:
de eumelanine bestreping moet zo donker mogelijk zijn;
de grondkleur helder maar zeker niet wit-laat ons zeggen zilverwit;
de eumelanine bestreping is niet te breed, misschien iets breder dan bij agaat geel of rood intensief, daar we hier normaal met een half intensieve vogel te makken hebben, maar moet wel onderbroken blijven;
door de werking van de eerste reductiefactor zijn de pennen pigmentloos omzoomd, dit is een kenmerk en mag zeker niet als fout worden aanzien;
de flankstreek moet ook goed gemelaniseerd zijn. Bij sommige agaten is het net alsof er een bonte vlek in de flank zichtbaar is, dus zeker foutief en bestraffen in de rubriek melanine;
de tenen, bek en nagels moeten éénkleurig zijn, kleurloos of licht melaninebezit is toegelaten, maar moet absoluut egaal;
ook de agaat wit moet het model hebben van een goede kleurkanarie, dus goed gevormd en 14 cm groot.
Theo, Posted on Sunday, 19 April 2009 at 11:48 AM
Beste Allemaal : Je zou maar een agaat witte vogel wezen, allerlei kritieken over je heen gesmeten krijgen lijkt me geen prettig gevoel. Het afwezig zijn van baardstrepen en het aanwezig zijn van melanine keelstippen en de Azul factor wel toegestaan bij mozaïeken en niet bij jou of gemelaniseerde vogels lijkt me niet prettig en onevenredig. Laten we A.U.B. ophouden met deze veroordelingen en daar waar noodzakelijk is de standaardeisen aanpassen of ruimte maken in het vraagprogramma. De modernisering van het hele kleurkanarie scala brengt dergelijke vraagbaken met zich mee we zullen hier een passend antwoord op moeten vinden wat niet moet bestaan uit afwijzen van deze zeg nou zelf zeer mooie verschijnings vormen. De in eerdere reactie genoemde keelstippen welke vermeende melanine stippen zouden zijn is een term welke uit vroegere jaren afkomstig is en welke betrekking had op rode of roodachtige stippen in de keelstreek bij type 1 mozaïeken en dus niet verward of vertaald moet worden in melanine stippen.
Groet Theo
Marc, Posted on Friday, 17 April 2009 at 8:17 AM
De voor de agaat typische baardtekening mag niet ontbreken, er mogen tussen deze baardtekening geen pigmentstreepjes zichtbaar zijn, alleen bij de mozaiek zijn deze streepjes wel toegestaan.
Bij het aanwijzen van 1 2 en 3 moet, als alles gelijk is de vogel met baardstrepen voorrang genieten boven de vogel met streepjes. Groetjes Marc
john, Posted on Thursday, 16 April 2009 at 4:31 PM
ik denk dat je gewoon vogels moet kweken ,die de standaard vraagt.niks meer en niks minder.want ik denk dat er veel leifhebbers zijn,die door het bos de bomen niet meer zien.
mvg john
trainer92, Posted on Thursday, 16 April 2009 at 3:33 PM
Als leek heb ik zo het gevoel van, als de oorspronkelijke agaat een baardtekening heeft en de standaard vraagt dit ook dan zou ik zeggen dat een agaat met een ringbaard strafpunten moet krijgen. Laten we ons houden aan wat de standaard vraagt, het is zo al moeilijk genoeg.
Jean-Marie, Posted on Thursday, 16 April 2009 at 3:17 PM
Volgens mij moeten deze vogels bestraft worden;de standaard zegt duidelijk"de oogstrepen en typische baardtekening mogen niet ontbreken.Melanine stippen tussen de baardstrepen is foutief bij de niet mozaieken.
Indien men hier gaat op afwijken waarvoor dient de "standaard" dan nog?
Henk, Posted on Thursday, 16 April 2009 at 7:27 AM
Een belangrijke eis die, met name bij de agaten gesteld wordt, is, dat de vogels baardtekening/strepen moeten laten zien.
Tegenwoordig zien we steeds vaker vogels die geen baardstrepen hebben, maar een ringbaard.
Als we de Standaard naar de letter volgen, is dat dus een fout. Maar !!!??? Heeft een vogel die een ringbaard heeft minder pigment dan een vogel met baardstrepen? Ik denk het niet. En als we dan streven naar meer pigment in de vogel…..
Hetzelfde geldt voor toename van pigmentstrepen in de borst. We zien heden ten dage vogels die steeds meer pigment in de borst vertonen. Horen we die vogels daarvoor te straffen, of moeten we ze juist hoger waarderen. Ik denk dat we hier nog maar eens goed over moeten praten.
John, Posted on Wednesday, 15 July 2009 at 4:29 PM
Heren AUB in welke standaard staat dat bij een agaatvogel moet gestreeft worden naar een max. aan pigmentstrepen . Laat een agaat toch een agaat blijven en volg gewoon de standaard in plaats van voor verwarring te zorgen voor de vogelliefhebber ,hebben ze het al niet moeilijk genoeg? . Weet dat ge met uw eigen standaard op te stellen U meer kwaad dan goed doet . Laat het samenstellen en of aanpassen van de standaard toch over aan de mensen van de technische commissie deze mensen zijn daar voor bevoegt .