Skyrock.com
  • HOMEPAGE
  • BLOGS
  • PROFILS
  • CHAT
  • Apps
  • Music
  • Sources
  • Videos
  • Gifts
  • Cashback
  • Log in
  • Facebook
  • Google+
  • Create your Blog

  • Blog
  • Profile

Blog van Kanarioloog

Pictures of Kanarioloog

Kanarioloog

Description:

Met meer dan een miljoen bezoeken lijkt deze 'Kanariologen-Blog' dé aanlegplaats bij uitstek voor Kleurkanarieliefhebbers e.a. belanghebbenden.

Realisatie : voormalig NBvV-Keurder Frans Begijn in samenwerking met gelijkgestemde 'Soulmates' w.o. Intern.Topkwekers en Keurmeesters van diverse Bonden aangesloten bij de Ornithologische Wereldorganisatie C.O.M.

Opgelet ! Foto's, artikelen en tekst op deze weblog vallen onder auteursrechtelijke bescherming ©.
Overname of verspreiding zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming is NIET toegestaan.

De grootsheid van het bestaan volgt niet uit de tijen van ebbe en vloed maar uit wat je zelf met dat aangespoelde doet.

Veel kijk en leesplezier toegewenst bij deze muterende peepshow !



  • Follow
  • Block
  • Choose this background

Profile

Kanarioloog's Profile
Kanarioloog73 yo
Belgium

Design by the-skyrock-team Choose this background

Report abuse

Info

  • Created: 30/11/2008 at 3:27 PM
  • Updated: Today at 3:45 AM
  • 1,019,044 visits
  • 4,573 visits this month
  • 1,750 articles
  • 2,342 comments

My archives (1,750)

  • Mijn bedenkingen bij 'Kritische Noten'  (Sjaak de Jong)
  • Everything about the 'Black Spot Disease Syndrome'

» More

Soundtrack of My Life

Rondine al Nido

Play luciano pavarotti Rondine al Nido (mamma)

Skyrock music Add

Skyrock links Advertisement

Subscribe to my blog! (12 subscribers)

RSS

Return to the blog of Kanarioloog

Beste Stef

Beste Stef

Vooreerst dit.
Je weet dat ik voor jou veel bewondering heb voor hetgeen waarmee je bezig bent en wil verwezenlijken nmlk. de kobaltfactor inbrengen in onyxvogels. Vooral in zwartonyxwit... en zoals je weet sta ik daar trouwens volledig achter.
Alleen heb ik het toch wat moeilijk met je conclusies...
Misschien weet je dit niet, maar ik ben ook al jaren bezig om de kobaltfactor in te brengen in zwartonyxgeelmozaïek en met succes. Tot nu toe heb ik deze nog niet geshowd omdat ik onder meer van mening ben dat de wind eerst wat moet gaan liggen en iedereen een beetje op de hoogte begint te geraken van hetgeen er allemaal gaande is.
Ter herinnering wil ik ook nog eens de vorming van eumelanine en phaeomelanine toelichten zoals ik heb gedaan bij mijn laatste voordracht in de VvNK.

- Alle melanine aanwezig in de veren van onze vogels wordt aangemaakt door twee aminozuren: phenylalanine en tyrosine.
- Onder invloed van een bepaald enzym (Tyrosine kinase) (Tyrosinase) worden deze omgezet in dopamine analogen (Tyrosinase is een uit meer dan 500 verschillende aminozuren samengesteld enzym dat als katalysator dient om in melanocyten de pigmentsynthese op gang te brengen en te houden). Dit enzym is dus nodig voor de aanmaak van zowel eu- als phaeomelanine. Dit enzym heeft koper en zink nodig om optimaal te kunnen werken. Dus koper en/of zink tekort zorgt voor ernstige pigmentstoornissen.
- Uitgaand van de dopamine analogen vertrekken er twee takken. Een tak voor de aanmaak van eumelanine en een tak voor de aanmaak van phaeomelanine.
- Beiden zijn een cascade van chemische reacties - te ingewikkeld om uit te leggen - en voor ons ook van geen nut behalve dan dat we zien dat er bij de vorming van de eumelanine terug hetzelfde enzym nodig is waarvan ik daarnet sprak Tyrosinase. Dus koper en zink afhankelijk.
- Daarentegen is voor de vorming van phaeomelanine Cysteïne absoluut noodzakelijk.

Nemen we dan eerst even de onyxfactor.
Wat stellen we hierbij vast.
De onyxfactor is de multiple allele van de opaal.
Dit betekent in essentie dat de opaalfactor een gen variant bezit. Dit variant zorgt ervoor dat er een andere verschijningsvorm van deze opaalfactor optreedt.
We stellen vast dat deze onyxfactor autosomaal (niet-geslachtsgebonden) vererft.
We stellen vast dat een onyxvogel altijd in het bezit is van de opaalfactor.
We stellen ook vast dat deze onyxfactor twee verschillende fenotypes heeft afhankelijk of deze factor zich op beide of op één enkel chromosoom bevindt. Door sommigen intermediaire onyxen genoemd waarbij men ten onrechte van de veronderstelling uitgaat dat de onyxfactor een intermediaire werking zou bezitten.
We stellen vast dat voor deze factor maar één verschijningsvorm werd erkend. Ook al kon men hiervoor gemakkelijk twee verschijningsvormen erkennen omdat ze zo sterk van elkaar verschillen.

Wat doet de onyxfactor
Onder invloed van de (dubbele onyxfactor) wordt de zwarte eumelanine donker grijs.
Onder invloed van de (enkele onyxfactor) wordt de zwarte eumelanine grijs.
Onder invloed van de (dubbele onyxfactor) wordt de donker bruine eumelanine bruin.
Onder invloed van de (enkele onyxfactor) wordt de donker bruine eumelanine lichtbruin.
Onder invloed van de (dubbele onyxfactor) wordt de bruine phaeomelanine bruingrijs (bruinreeks). En samen met de blauwfactor: donkergrijs
Onder invloed van de (enkele onyxfactor) wordt de bruine phaeomelanine lichtbruin(grijs). En samen met de blauwfactor: bruingrijsachtig.

Aangezien de onyxfactor dus én een invloed heeft op de eumelanine én een invloed op de phaeomelanine moet er iets gebeurd zijn dat waarschijnlijk een invloed heeft op het enzym Tyrosinase. Dus voor de splitsing is gebeurd naar de vorming van eumelanine en phaeomelanine. Aangezien dit enzym koper en zink nodig heeft om optimaal te kunnen werken en ik reeds heb gezegd dat een tekort hiervan ernstige pigmentstoornissen kan teweeg brengen is het perfect verklaarbaar dat heel wat zwartonyx vogels blekere poten en bek bezitten dan andere. Een tekort in de voeding (geen perfect aminozuurprofiel, koper en zink tekorten, geen uitgebalanceerd mineralenprofiel), geen optimaal kwantum eu- en phaeomelaninebezit zelf en de iets sterkere werking van de onyxfacto op de eumelanine die (in grote mate de kleur van de hoorndelen bepaalt) is hiervan de oorzaak.

Nemen we vervolgens de kobaltfactor.
Zoals ik al verschillende keren heb geschreven - ook in deze blog - is de kobaltfactor een melanisme mutatie. Dit wil in feite zeggen dat er een pigmentvermeerdering heeft plaatsgehad. Het eumelanine bij kobaltvogels is niet vermeerderd, wel de phaeomelanine. Dit betekent dat deze mutatie plaats vindt in de tweede tak zoals ik hierboven heb beschreven. Deze mutatie werkt dus sterk op het bezit van het aminozuur cysteïne en de enzymen die nodig zijn om dit aminozuur om te zetten in phaeomelanine. De kobaltfactor zorgt er dus voor dat de aanwezige bruine phaeomelanine in kwantiteit vermeerderd. Deze vermeerdering is natuurlijk het beste zichtbaar daar waar nog niet veel phaeomelanine aanwezig was. En dat is: in de onderbuik en op de rug.
In essentie zorgt de kobaltfactor ervoor dat vogels die maximale phaeomelanine moeten bezitten, zoals de zwartreeks en de bruinreeks, beter beantwoorden aan de nu huidge standaardeisen. Aparte standaardeisen voor kobaltvogels zijn dus in feite niet relevant.

De waarneembare kleur van eumelanine en phaeomelanine.
De waarneembare kleur van eumelanine en phaeomelanine wordt door diverse factoren beïnvloed en wel zodanig dat bv. de bruine kleur van phaeomelanine niet meer is waar te nemen. Achtereenvolgens kennen we de intensieffactor, de citroenfactor, de azulfactor en de allerlaatste melanisme mutatie die een belangrijke invloed uitoefent de 'peaux noir'. Al deze mutaties hebben een kleurverdiepend effect. Vooral de aanwezige bruine phaeomelanine vertoont een totaal andere kleur dan oorspronkelijk aanwezig. Namelijk deze krijgt een grijze kleur. En afhankelijk van de lipochroomkleur of het ontbreken van lipochroomkleur een totaalkleur die mijlenver verwijderd is van de oorspronkelijk bruine-roestachtige kleur.

Een optimale uitingsvorm van een zwartonyx is dan heel eenvoudig maar zeer moeilijk te verwezenlijken omdat er diverse recessief verervende factoren moeten worden ingekweekt.
Een zwartonyx is in het bezit van:
de dubbele opaalfactor
de dubbele onyxfactor
de dubbele kobaltfactor
de dubbele azulfactor
de dubbele peaux-noir factor.
een optimale intensieffactor voor intensieve vogels
een egale lipochroomverdeling voor lipochroomvogels
maximale citroenfactor.
Van de hier boven opgenoemde factoren zijn de citroenfactor en de azulfactor optische factoren. De kobaltfactor zeker niet.

Uitspraken die in deze blog zoal gebeurd zijn zoals: zwarte vogels moeten wel zwarte hoorndelen laten zien willen ze het volgend jaar nog aan de bak komen... wil dan ook in feite zeggen dat dat men de peaux-noir factor optimaal zal moeten cultiveren en inbrengen.
Allerlei inititiatieven die men nu aan het nemen is om mutatiecombinaties toe te laten, waarbij de keurder verplicht is om een juiste benaming te geven zijn natuurlijk ten dode opgeschreven. Of, we moeten natuurlijk de intentie hebben om al onze keurders in hun blootje te zetten. Al onze keurders zullen afgaan als een gieter. Mag ik sommige organisaties verdenken van zulke slechte bedoelingen?

Is het niet zo dat keurders het fenotype moeten beoordelen en niet zouden moeten gissen hoe het genotype er in feite uitziet? Onder meer om die reden Stef... Is het voor mij totaal onbegrijpbaar dat men benamingen zoals zwartkonyx, of zwartonyxkobalt, of zwartonyxkobaltazul zou moeten hanteren voor onze zwartonyx...
Wil men nu werkelijk het moeilijk maken als het eenvoudig ook kan? De toekomst zal toch wel uitwijzen hoe we moeten selecteren en bepaalde ter beschikking zijnde mutaties inbrengen in een vogel om een optimale verschijningsvorm te creëren of niet soms?

En, dit moet me toch ook nog even van het hart... Nadat men in Nederland ook bonte vogels op onze show toegelaten heeft krijgt men nu een diarree van kleurslagen... Arme liefhebbers, arme keurders die dit moeten ondergaan.

Vriendelijke groeten
Gilbert Vanden Borre
http://www.ornivaria.net
2
Comment

#Posted on Monday, 03 May 2010 at 11:11 AM

Edited on Tuesday, 04 May 2010 at 8:26 AM

  • Comments

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (54.80.185.137) if someone makes a complaint.

Log in

Kanarioloog, Posted on Tuesday, 04 May 2010 at 4:32 AM

Schitterend en uitermate boeiend pleidooi ter vereenvoudiging van kleurbenamingen Gilbert, een gefundeerde (wetenschappelijke) zoveelste klare visie waar U patent op schijnt te hebben. (onderstreep in deze met name de U als biezondere waardering hiervoor)
Maak het niet nog moeilijker dan het reeds is lijkt mij de inhoud van je boodschap.
Ook wat betreft de onnodig doorgeschoten supplementaire Azultoevoegingen in diverse groepen van het vraagprogramma van de N.B.v.V. moet ik je bijtreden, wraakroepend ten aanzien van kwekers / tentoonstellers én keurmeesters. Zoals je volkomen terecht aangeeft, een diarree aan 'onnodigheden' om verder over de bonte showvogels in het vraagprogramma nog maar te zwijgen. Dergelijk absurde beslissingen zijn ook voor mij niet te vatten, onbegrijpelijk en bijna de waanzin ten top. Morgen 5 mei zijn er bevrijdingsfeesten in Nederland, ik mag hopen dat men daar meer plezier aan zal beleven. Rouge - Blanc - Bleu met of zonder Azul, maar zéker met dat Oranje strikje.


Stef, Posted on Tuesday, 04 May 2010 at 1:45 AM

Gilbert, je uitvoerig verslag gelezen, veelal zaken die mij bekend voorkomen, ook weer zaken waarvan ik in later stadium vragen over wil stellen omdat ik dit wil bestuderen aan mijn praktijkervaring.
Wat je over de bonte vogels verteld, sla je de spijker op zijn kop.

Stef.


RSS

Preceding post

Next post

Skyrock.com
Discover
  • Skyrock

    • Advertisement
    • Jobs
    • Contact
    • Sources
    • Post to my blog
    • Developers
  • Info

    • Here you are free
    • Security
    • Conditions
    • Help
    • Report abuse
    • In figures
  • Apps

    • Skyrock.com
    • Skyrock FM
    • Smax
    • Yax
  • Other sites

    • Skyrock.fm
    • Tito Street
    • Tasanté
    • kwest
    • Zipalo
    • oMIXo
  • Blogs

    • The Skyrock Team
    • Music
    • Ciné
    • Sport
  • Versions

    • International (english)
    • France
    • Site mobile