







----------------------------------------------- Klik op de afbeeldingen voor vergroting.
Agaat van Groen naar Geel.
Bijna 20 jaar geleden werden de standaardnormen voor de vogels uit de zwartreeks eigenlijk niet echt aangepast maar toegepast. M.a.w. de vogels uit de maximumpigmentreeksen moesten maximaal melanine gaan bezitten. In de beginperiode hiervan sprak men nog over procenten enz... maar zoveel is heden duidelijk dat het zoveel mogelijk moet zijn. Uiteraard rekening houdend met de gehele standaardbeschrijving.
Maar, er was ook een “maar” want alle vogels in het bezit van de 1ste reductiefactor, de agaat en isabel, moesten ook veel duidelijker de werking van deze reductiefactor laten zien; m.a.w. zoveel als mogelijk de phaeomelanine reduceren. Dus als we de phaeomelanine reduceren krijgen we een meer heldere grondkleur.
Wij probeerden toen het omgekeerde en zo donker mogelijke agaten te kweken!?
Nochtans bij de isabellen, dezelfde factorvogel als de agaat maar dan in de bruinreeks, probeerden we toch zo helder mogelijk te hebben en maakten we ze satinet verervend om de meest heldere te kweken. Nogal onlogisch nietwaar?
We hebben wel de eumelanine gereduceerd bij onze agaten naar zeer fijn, 'k zou eerder zeggen naar zeer zwak wat absoluut niet de werking van de eerste reductiefactor is maar gewoon door selectie is bekomen.
Op de vele internationale vergaderingen die ik bijzat werd ik er steeds op gewezen dat we niet juist zaten bij onze agaten. Steeds dit proberen over brengen naar de liefhebber en dit werd me soms kwalijk genomen.
Nu op de laatste V.v.N.K. show was het duidelijk, enkel de meest heldere agaten kwamen in aanmerking voor een titel. Dit is de duidelijkste standaard, de standaard in de praktijk, de liefhebber heeft het begrepen of zal het zo wel begrijpen kan je dan zeggen.
Voor de toekomst, welk is het ideaalbeeld?
Wel ja het ideaalbeeld van een maximumpigment kanarie veranderd ook elk jaar, steeds meer en meer melanine met het gepaste bestrepingspatroon. Wel bij de agaten zal dit ook nog blijven veranderen.
Noteer, maximaal heldere vogels; egale tinten en een zeer duidelijk, goed zwart, fijn en onderbroken, bestrepingspatroon. Neen, geen groene meer!
Deze regel is van toepassing op ALLE agaatvogels al of niet in combinatie met een mutatie!
Succes! Johan Van der Maelen.