Skyrock.com
  • HOMEPAGE
  • BLOGS
  • PROFILS
  • CHAT
  • Apps
  • Music
  • Sources
  • Videos
  • Gifts
  • Log in
  • Create your Blog

  • Blog
  • Profile

Blog van Kanarioloog

Pictures of Kanarioloog

Kanarioloog

Description:

Opgelet ! Foto's, artikelen en tekst op deze weblog vallen onder auteursrechtelijke bescherming ©.
Overname of verspreiding zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming is NIET toegestaan.





  • Follow
  • Block
  • Choose this background

Profile

Kanarioloog's Profile
Kanarioloog77 yo
Belgium

Design by the-skyrock-team Choose this background

Report abuse

Info

  • Created: 30/11/2008 at 3:27 PM
  • Updated: Yesterday at 1:55 AM
  • 1,256,311 visits
  • 1,102 visits this month
  • 1,874 articles
  • 2,603 comments

My archives (1,874)

  • Vogelliefhebber? > Zet het geluid aan en beluister de Fwiet! Fwiet! Podcast van Begijn
  • Piet Renders > Meer dan 20 jaar pionierswerk > Regenereren van de London fancy

» More

Soundtrack of My Life

Rondine al Nido

Play luciano pavarotti Rondine al Nido (mamma)

Skyrock music Add

Subscribe to my blog! (12 subscribers)

RSS

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal---------------------- Eieren uit de paring Zwart Wit Dom.split Topaas x Zwart Topaas Geel Intensief

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal----------------- Eieren uit de paring Zwart Geel Intensief split Pastel (split Bruin?) x Zwart Pastel Geel Schimmel

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal----------------- Eieren uit de paring Zwart Geel Schimmel split Pastel (split Bruin?) x Zwart Pastel Geel Intensief

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal---------------- Eieren uit de paring Zwart Pastel Geel Intensief split Bruin x Zwart Wit Dominant split azul

Pigmentatie van de Eierschaal vertelt vooraf reeds een deel van het verhaal---------------------- Eieren uit de paring Zwart Geel Mozaiek split Topaas x Zwart Topaas Geel Intensief.

Een eierschaal is de harde schil van een ei. Hij bestaat vooral uit calciumcarbonaat, een veelvoorkomende vorm van calcium. De rest bestaat uit eiwitten en andere mineralen.
De schaal is poreus voor zuurstof en kooldioxide. Aan de binnenzijde van de schaal zitten twee (vrijwel) waterdichte vliezen, waarin zich zowel het eiwit als de dooier bevinden. De dooier is gevat in het dooiervlies.

Om te zorgen dat de dooier op zijn plaats blijft zitten zijn er twee hagelsnoeren.
Op de dooier zelf ligt de kiemschijf. Het ei heeft ook een klein met lucht gevulde gedeelte: de luchtkamer.
In de kiemschijf, die zich in de dooier bevindt, is het genetisch materiaal van de pop opgeslagen.

De dooier bezit de voedingsstoffen die het embryo nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen.
Deze voedingsstoffen zijn proteïnen, vitaminen, mineralen en pigmenten. die afkomstig zijn uit de voeding die de moeder-pop heeft opgenomen. Weer een gegeven hoe belangrijk voeding is. De calcium die nodig is om het skelet van de te vormen embryo wordt geleverd door de eischaal. Als de eicel groot genoeg is geworden, met alle toevoegen van de pop, wordt de eicel los gelaten door de eierstok om in de eileider bevrucht te kunnen worden.
Boven aan de eicel zit de kiemschijf, een klein plekje dat bestaat uit cytoplasma en het DNA van de moeder-pop, het uiteindelijke doel van de mannelijke zaadcel.
Het embryo gaat zich nu ontwikkelen, maar eerst vormt zich nog een omhulsel rond het embryo.

Dit omhulsel heeft de beschermende functie om bacteriën buiten te houden, maar zodanig dat het embryo zich wel kan blijven voorzien van zuurstof. Nu is het embryo zover dat de eischaal gevormd kan gaan worden.
De kalkachtige eischaal moet poreus zijn, maar wel zo sterk dat het de broedende vogel kan dragen zonder stuk te gaan. Ook zal de eischaal weer zacht genoeg moeten zijn zodat de jonge vogel bij het uitkomen door de schaal heen moet kunnen breken. 6 uur na het loslaten van de eicel en bevruchting, komt de bevruchte eicel in de baarmoeder terecht waar het wordt opgenomen in de schaalklier. In die fase wordt de eicel bij elkaar gehouden door een dubbel gelaagd membraam dat bestaat grotendeels uit proteïne, eiwit, en is gevormd in de eileider.
Nu gaat het proces van de eischaal maken beginnen. De bevruchte eicel met het dubbel gelaagd membraam er omheen komt nu in de ruimte die je het beste kunt voorstellen als een auto in een carwashstraat.
Alleen nu komt er geen water uit de sproeiinstallatie maar een kalkachtig calciumcarbonaat substraat dat op de bevruchte eicel wordt gespoten. De ruimte waarin dit gebeurt heet de schaalklier. De substraat die de eischaal maakt is schuimachtig en wordt als bolletjes op de eicel gespoten waarna ze opdrogen tot schuimklopjes.
Het zijn wel duizend spuitjes die dit werk moeten doen. Binnen een paar uur is het gehele oppervlakte van de eicel met schuimklopjes bespoten. Inmiddels is de eicel een ei geworden. Het ei schuift nu verder in de eileider tot aan de plek waar weer spuitjes zijn die water spuiten in de poreuze eischaal. Door dit water zwelt het membraam op tot maximale grootte. Hierna komen de volgende spuitjes in werking die calciumcarbonaat over het ei heen spuiten, waar het ook weer moet drogen. Dit is het afmaken van de eischaal. Door de wijze van het spuiten, in klompjes, ontstaan er in de schaal luchtkanaaltjes. Deze kanaaltjes zorgen er voor dat het embryo in het ei kan ademen en gassen en waterdamp kan afvoeren. Het proces duurt nu 20 uur en is nog niet compleet. In de komende 2 a 3 uur is de volgende set spuitjes aan de beurt die een laagje kleurstoffen op de schaal aanbrengen. Dit pigment zal zich vermengen met de bovenste laag calciumcarbonaat en zo de grondkleur van de eischaal bepalen. Nu komen er spuitjes in werking die de vlekken op de eischaal maken. Hierna worden door de volgende set spuitjes een waslaag op de eischaal aangebracht die bestaat uit kleverige proteïnen en die vermengd wordt met het pigment van de eischaal.
Dit is de laag die het embryo tegen indringende bacteriën beschermd. Deze beschermende laag droogt als het ei met buitenlucht in aanraking komt. Het calcium dat de vogel nodig heeft voor de aanmaak van de eischaal moet de vogel uit de voeding tot zich nemen omdat de vogel geen voorraad in zijn lichaam heeft van calcium.
De broedperiode breekt aan. de broedtijd is voor vogels verschillend. Het ei gaat nu gelegd worden en het jong komt tot ontwikkeling door het broeden van de oudervogels. Zoals we al eerder gezien hebben zijn de poriën van belang voor de ademhaling van het embryo maar ook om gassen en waterdamp af te kunnen voeren.
De grootste concentratie poriën bevinden zich aan de stompe kant van het ei waar de luchtkamer is.
De luchtkamer is ongeveer 15 % van het totale volume van het ei. De luchtkamer ontstaat door de waterdamp die het ei uitademt door het broeden van de oudervogel. Aan het eind van broedproces, net voor dat het jong uit het ei komt, ontwikkelt de luchtkamer zich. De lucht in de luchtkamer is voldoende voor het jong om uit het ei te geraken.
Deze luchtkamer bevindt zich tussen het binnenste en buitenste schaalmembraam.
De lichaamstemperatuur van de moeder-pop is 42° Celsius, alle vogels hebben een lichaamstemperatuur van 42° Celsius, het ei heeft ook een temperatuur die dichtbij deze 42° Celsius ligt. Het jong breekt met zijn eitand, die op het puntje van de snavel zit, door de eischaal heen en komt op de wereld. Na een paar dagen verdwijnt de eitand.
De eerste dag leven de jongen nog van de eidooier die ze meegekregen hebben uit het ei.
De opfok van de jongen door de oudervogels breekt aan.
Gedeeltelijk oorspronkelijke tekst Tim Birkhead, bewerkt en aangevuld door Frans Begijn.
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Tuesday, 21 April 2020 at 2:45 AM

Edited on Monday, 18 May 2020 at 3:48 AM

Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.

Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.Als we zeker wisten wat de uitkomst was, heette het geen onderzoek.--- April 2020 > Nateelt uit de paring Zwart Topaas Geel Ivoor Intensief Man x Zwart Wit Dominant split Topaas Pop.
- Man Kweek Fr.Begijn 2018 - Pop Kweek Fr.Begijn 2019 > Bloedlijn Constant van Santen 2018 aankoop WK Zwolle (NL)

---------------- > 2 x Zwart Topaas Wit Dominant en 1 x Zwart Wit Dominant split Topaas <
18
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Wednesday, 01 April 2020 at 12:45 PM

Edited on Saturday, 02 May 2020 at 6:07 AM

Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei

Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  ------------- Nateelt (gefaseerd) uit de paring Zwart Wit Dominant split Topaas x Zwart Topaas Geel Intensief
--------------------------- Man : Kweek Frans Begijn 2019 - Pop : Kweek Giorgio Sacripanti 2019 (It.)

Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  Gevleugelde Dino's > Van Groei naar Bloei  ----- Nateelt (gefaseerd) uit de paring Zwart Geel split Pastel (split Bruin?) Schimmel x Zwart Pastel Geel Intensief
--------------------------- Man : Kweek Frans Begijn 2019 - Pop : Kweek Bruno van Gompel 2019 (B)

De oorsprong van de vogels is een klassiek vraagstuk binnen de paleontologie. Vroeger was dit een zeer controversieel onderwerp, maar tegenwoordig denken de meeste wetenschappers dat vogels dinosauriërs zijn, de laatste nog levende vertegenwoordigers van die groep na het uitsterven van alle andere dinosauriërs op het einde van het Krijt.
Sinds het opkomen van de evolutietheorie probeert de biologie van iedere diergroep haar plaats in de stamboom van het leven te bepalen. Bij de vogels is dat moeilijk omdat die een lichaamsbouw hebben waar verder niets in het huidige dierenrijk nog op lijkt. Ze hebben veren en een snavel, lopen op twee poten, kunnen vliegen, hebben holle botten, ademen via luchtzakken, leggen harde eieren en zijn warmbloedig.
2
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Friday, 01 May 2020 at 8:17 AM

Edited on Monday, 11 May 2020 at 7:04 AM

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw - Kweek 2020 - Zwart Topaas Wit Dom.19 dagen - uit de paring Zwarttopaasgeelivoor-int.x Zwartwit Dom.split Topaas

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Zwart Geel Ivoor split Topaas azul Pop 20 dagen uit de paring Zwarttopaasgeelivoor-intens. x Zwartwit Dom.split Topaas.

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw ---------------------- Zwart Geel Intensief split Topaas in de Azul-verschijningsvorm - Man - 20 dagen
--- Uit de 'experimentele paring' Zwart Geel Mozaiek split Topaas (Javier Soriano - Esp.) x Zwart Topaas Geel Intensief.

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Zwart Wit Dominant split Topaas 18 dagen - uit de paring Zwart Wit Dom. split Topaas x Zwart Topaas Geel Intensief.

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Kweek 2020 > Zwart Topaas Geel Int.18 dagen uit de paring Zwart Topaas Geel Int.x Zwart Wit Dominant split Topaas

Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Conserva et aedifica > Handhaaf en Bouw Kweek 2020 > Zwart Wit Dom.split Topaas 20 dagen uit de paring Zwart Topaas Geel Int.x Zwart Wit Dom.split Topaas
2
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Thursday, 09 April 2020 at 10:53 AM

Edited on Saturday, 20 June 2020 at 8:25 AM

Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020

Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020
Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020 Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico 2020
--------- Foto's en kweek 2020 'Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico' Jose Manuel Mantas Rosauro - Villa del Rio (Esp.)
------------------------------- Klik op foto's voor vergroting - Cliquez sur les photos pour agrandir.
De zwart grijsvleugel wordt gekenmerkt door een super verdunning van de middenpartij van de veer en verdringt de zwartgrijze eumelanine naar de toppen van de veer. Le noir ailes grises se caractérise par une supère dilution de la partie médiane de la plume avec des refoulements localisés d'eumélanine gris-noire vers les extrémités.
4
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Sunday, 31 May 2020 at 4:35 AM

Edited on Sunday, 31 May 2020 at 5:22 AM

-
--------- Foto's en kweek 2020 'Juveniles de Ala Gris Rojo Mosaico' Jose Manuel Mantas Rosauro - Villa del Rio (Esp.)
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Saturday, 13 June 2020 at 5:30 AM

Edited on Tuesday, 30 June 2020 at 10:55 AM

Multiple allelen bij de kleurkanarie (Bruno Van Gompel)

Multiple allelen bij de kleurkanarie (Bruno Van Gompel)- Multiple allelen bij de kleurkanarie (Bruno Van Gompel)- Multiple allelen bij de kleurkanarie (Bruno Van Gompel)

Toelichting na de technische dag bij de V.v.N.K en bijgeplaatste foto's op deze Kanariologen-blog.

Multiple allelen is een fenomeen waar weinig kleurkanarieliefhebbers mee vertrouwd zijn .
De mutaties die we tot nu toe kenden waren mutaties van 1 specifiek gen.

Of deze mutatie nu geslachtsgebonden of autosomaal, dominant of recessief was, ... we waren enkel vertrouwd met de theorie : 1 gen = 1 mutatie.
Bij multiple allelen is het zo, dat hetzelfde gen kan muteren op 2 of 3 verschillende manieren.

Voorbeeld : als we een agaatopaal kruisen met een agaateumo krijgen we nakomelingen die agaat zijn maar split voor opaal en split voor eumo (deze paring moet je natuurlijk niet doen om wereldkampioen te worden in de agaatreeks), maar deze nakomelingen zijn natuurlijk zeer goed herkenbaar als agaat.
Deze agaat is split voor opaal (dit is niet uiterlijk zichtbaar) en split voor eumo (dit kan je vermoeden) maar, het is een duidelijke agaat.

We hebben enkele experimenten uitgevoerd op school ( KTA Horteco en evenzo bij mij thuis )
Wat zien we nu als we een agaattopaas man (gekregen van onze betreurde vriend Wilfried Deyaert) paren aan een bruine phaeo pop? De mannelijke nakomelingen zijn wildkleur (agaat x bruin geeft terug wildkleur lees pas-partout), maar ze hebben tevens rode ogen.

Ze zijn echter noch phaeo, noch topaas, maar wel een tussenvorm.
Want, op het gemuteerde chromosoom ligt op het ene gen de phaeomutatie en op het andere gen de topaasmutatie. Om een phaeo-mutatie te hebben moet het gemuteerde phaeo-gen op beide genen liggen, maar dit is niet zo want op het analoge gen kan het phaeo-gen niet liggen want daar ligt reeds het topaas-gen op. Daardoor kunnen geen van beide hun volle werking doen en we krijgen dan ook geen topaasmutant, maar zoals eerder vermeld een tussenvorm. In feite 'noch vis, noch vlees'. Hetzelfde geldt voor de poppen : deze zijn dus agaat wat betreft de hoofdkleur, maar ook tevens topaas (van vaderskant ) en phaeo (van moederskant) beide autosomale vererving- maar ook hier absoluut geen herkenbare agaat en dus weer een tussenkleur.

Hetzelfde verschijnsel krijgen we met agaat en satinet, maar hier zijn de uitkomsten niet zo uitgesproken wat betreft de tussenvorm. De agaatsatinet (combinatie van beide ) komt in meerdere verschijningsvormen voor. Hier moeten we nog wat proefparingen uitproberen om te ontdekken wat hiervan de resultaten zijn . Indien er mensen zijn die deze proefparingen willen uitvoeren, laat gerust iets weten, want we beschikken momenteel helaas niet meer over een satinetman.

Nog een voorbeeld van multiple allelen zijn de opaal en de onyx.

Dit jaar staat er een proefparing met eumo in het vooruitzicht + combinaties van agaten zonder phaeo en met azul in witte en gele ondergrond, om aan te tonen dat het wegvallen van de grondkleur (agaatwit) niets te maken heeft met de breedte van de bestreping, maar dat de bredere bestreping bij een agaatwitte een gevolg is van de inbreng van de mozaiekfactor.

Wat willen we met dit alles aantonen?
We willen aantonen dat we ontzettend goed moeten oppassen wanneer we nu een 'nieuwe' standaard maken voor weer 'een nieuwe' mutatie, dat deze standaard ook niet in aanmerking komt voor deze

( waardeloze ) 'tussenmutanten' .
Als voorbeeld zien we tijdens wedstrijden meer en meer kobalten winnen in de klassieke reeksen, eumo's in de topaasreeksen of omgekeerd, enz. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de 'slechtste' vogel in de ene reeks in aanmerking komt voor een titel in de andere reeks.
Hoe komt dit nu?
Wel ik denk dat er momenteel zoveel mutaties zijn – die in sommige hoofdkleuren - zo dicht bij elkaar liggen, dat een zeer duidelijk onderscheid echt moeilijk wordt.
Ik laat in het midden dat dit een goede evolutie is binnen onze vogelliefhebberij.
Daarom is het ozo belangrijk dat we de eigenheid van een mutatie bewaken.

Enkele voorbeelden : De pastelfactor geeft een vermindering en andere verdeling van het pigment over het fenotype, dus moeten we van deze mutatie niet willen eisen dat het pigment zo breed en donker is als bij de wildvorm.
De eigenheid van de bruinmutatie is zwarte eu-melanine omzetten in bruine eu-melanine, en niet in zwartbruine eu-melanine zodat er bijna geen verschil meer te zien is met een echte zwarte...

Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.
Met deze een warme oproep : laat ons met z'n allen de eigenheid en de specificiteit van de mutaties en de daaraan gekoppelde verantwoordelijke standaard streng bewaken.

Studie en Tekst : Bruno Van Gompel - Perk (B) 14/05/2020.
Foto's 'tussenvorm-exemplaren' hok Bruno Van Gompel : Frans Begijn.
9
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Friday, 15 May 2020 at 4:23 AM

Edited on Saturday, 16 May 2020 at 2:49 AM

Agaat, de melanine-gereduceerde Zwarte

De agaat is een zwarte met gereduceerd melanine. De poten, nagels en snavel zijn (uniform) vleeskleurig.
De rug, de flanken en de kop vertonen zwarte strepen, fijn en kort en talrijk, die afsteken tegen een lichtgrijze ondergrond die verstoken is van bruin en het lipochroom laat verschijnen. Dit geeft een fijnere bestreping dan bij de vol-gemelaniseerden. De bestreping zal dus fijn, kort en onderbroken zijn, zeker bij de intensieven.
De grote bevedering, vleugel- en staartpennen, hebben een parelgrijze omzoming, teken van een duidelijke verdunning.
Specifieke koptekening: boven de snavel is het melanine licht verdund en in het gebied van de wenkbrauwen laat het melanine, verminderd als gevolg van de reductie, de lipochroomkleur verschijnen.

Baardstrepen, goed afgetekend, contrasteren met de licht gekleurde zone van de wang.

Agaatonyx : Geen phaeomelanine. De bestreping is gelijk aan die van de klassieke agaat, maar dan mat donkergrijs van tint en op een “roetachtige” ondergrond. De kleur van de slag- en staartpennen moet zo uniform mogelijk zijn.
Poten, nagels en snavel zijn lichtgekleurd.


Agaat, de melanine-gereduceerde Zwarte Agaat, de melanine-gereduceerde Zwarte
---------- Agaat Geel Intensief - Antonio Rallo (It.) ------------ Agaat Onyx Geel Intensief - Gianluca Frezza (It.)

L'agate est un noir à mélanines réduites. Les pattes, les ongles et le bec sont de couleur chair (uniforme).
Le dos, les flancs et la tête présentent des stries noires, fines, courtes et nombreuses, se détachant sur un fond de mélanine dilué, dépourvu de brun, laissant apparaître le lipochrome (excepté sur les mosaïques qui doivent présenter un inter strie gris clair). Les grandes plumes, rémiges et rectrices, comportent des bordures gris perle, signe d'une évidente dilution. Dessin de tête : au-dessus du bec la mélanine est légèrement diluée.
Dans la zone sourcilière, le pigment réduit du fait de la dilution, laisse apparaître la couleur lipochromique.

Des moustaches, bien marquées, contrastent avec la zone claire de la joue.

Agate Onyx : Il y a absence de phaéomélanine. Le dessin sera identique à celui des agates classiques mais d'une tonalité gris foncé mât, sur un fond fuligineux. La couleur des rémiges et des rectrices doit être la plus uniforme possible
Les pattes, ongles et bec doivent être de couleur chair.
1
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Tuesday, 30 June 2020 at 1:35 AM

Edited on Wednesday, 01 July 2020 at 2:27 AM

Ter Kennisgeving & Overpeinzing

Verslag internationale bijeenkomst experten O.M.J. 28 & 29 september 2018 te Cervia, Italië.
Op Vrijdag avond werd het congres geopend door Carlos Ramoa, voorzitter van de C.O.M.. Roberto Rossi was verontschuldigd door de ernstige ziekte van zijn vrouw.
Daarna was er een lezing over voeding door de heer Thierry Delestrade van de firma ORNIPHARMA.
Nadien volgde een presentatie van Carlos Ramoa over keuren met tablet.
Alle aangeduide keurmeesters en reserves voor Zwolle krijgen een toegangscode om straks te oefenen in een oefenprogramma. De code zal bestaan uit BExxxc (BE + kweeknummer). Je maakt dan zelf een wachtwoord aan.

Bewaar dit wachtwoord goed. Het blijft binnen COM/OMJ de code om in te loggen. Binnenkort krijgen alle keurmeester een brief van COM/OMJ om de deze code door te geven. Doe dat dan ook snel. Daarna kun je oefenen in het oefenprogramma.
De aangesloten landen kunnen zelf beslissen of ze de toegang ook verlenen aan de inzenders.

Deze zouden dan online hun resultaten kunnen zien van zodra de vogel gekeurd is.
Daarna indeling groepen en toewijzen van de ruimten.
Er werd nog een keer benadrukt dat wijzigingen aan standaarden eerst ingaan vanaf 1 september 2019!
Op zaterdag om 8.30 u. gingen dan alle secties apart om de voorstellen die binnengekomen waren te bespreken.

Alle voorstellen die ingediend waren worden besproken. Het bleek dat niet alle landen de voorstellen hadden ontvangen en dat de voorstellen in diverse talen waren aangeleverd. Voor zover mogelijk werden de voorstellen ter beschikking gesteld en besloten om ze toch behandelen.
1. Voorstel Duitsland: Aparte standaard maken voor de zwarte en bruine kanarie, met enkele als doel deze zo zwart of (eumelanine)bruin te maken.
Vele landen vonden het een goed idee om onze huidige tekeningvogels te beschermen maar konden er voorlopig nog geen idee van vormen hoe deze er dan zou moeten gaan uitzien. Daarom is aan Duitsland gevraagd om tegen volgende bijeenkomst een voorlopige standaard voor te stellen en deze te documenteren met foto's.
Daarnaast werd gedrukt op het feit dat bij de huidige vogels uit de vol-gemelaniseerde reeksen de tekening niet volledig mag dichtvloeien zodanig dat er geen tekening meer zichtbaar is. Voornamelijk bij de mozaïeken komt dit voor en toch worden deze ten onrechte vaak gekozen door de keurders. In 2020 wordt dan beslist of hiermee wordt verder gegaan.
2. Voorstel Duitsland: Op vorige congressen is beslist om bij de grijsvleugel, opaal en jaspis geen doorkleuring te accepteren in de grote pennen. Duitsland vroeg om deze vogels telkens in twee klassen onder te verdelen.

Eén met doorgekleurde pannen en één zonder doorgekleurde pennen. Voorstel werd na stemming niet aangenomen.
3. Voorstel België: Verduidelijking of borsttekening wel of niet toegelaten is bij vogels uit de zwart- en bruinreeks. Veruit de meeste landen zagen borstbestreping als een kwaliteit en de standaard wordt dan ook als dusdanig aangepast. Wel is het zo dat deze steeds wordt beïnvloed door de sexe en de verschijningsvorm of categorie.
Ook zal deze borstbestreping bij agaat en isabel, zeker bij mozaiëkpoppen, niet als fout worden aanzien.
4. Voorstel België/Nederland: Verduidelijking van de bestreping bij de volgemelaniseerde jaspis.
Aan de hand van foto's werd het verschil getoond tussen rugtekening die gevormd werd door eumelanine en tekening die gevormd werd door het ontbreken van eumelanine (negatieve tekening). Bij deze laatste wordt de bestreping gevormd door de phaeomelanine en dit niet de bedoeling. De tekst van de standaard wordt niet aangepast, maar aan alle landen wordt gevraagd dit over te brengen naar hun keurmeesters.
5. Voorstel België: Een duidelijkere omschrijving in de standaard voor de zwart en de bruin topaas.

Door de werking van deze factor (centraal melanine) wordt de bestreping iets smaller dan bij de klassieke en de schachten met kleurloos zijn. De standaard zal op deze punten worden verduidelijkt.
6. Voorstel Spanje: Puntenschaal van melanine opsplitsen in tekening en kwaliteit van de melanine. Hoewel men begrip heeft voor de zienswijze, werd na stemming beslist om aan het keurbriefje voorlopig niks te veranderen.

Reden voor deze afwijzing was ook de enorme impact dit heeft op de dataverwerking van de vele programma's die gebruikt worden voor het opmaken van de klassementen. Spanje kreeg wel toestemming om dit op een kleinere wedstrijd uit te proberen en te zien wat de reacties zijn van inrichters en liefhebbers.
7. Voorstel Spanje: Wat met geel opgekleurde slagpennen bij de grijsvleugel, opaal en jaspis?
Indien deze duidelijk opgekleurd zijn is dit fout. Bij intensieve zal er altijd nog vetstofkleur aanwezig blijven.
8. Voorstel Spanje: Twee jaar geleden al werd beslist om foto's centraal te verdelen met de standaard zodat iedereen dezelfde foto's heeft. De sectievoorzitter beaamde dit en vermoedde dat de kosten hiervoor de reden waren waarom dit niet was doorgevoerd. Johan Van Der Maelen heeft toestemming gekregen om in Zwolle foto's te nemen.

Hij stelt zich dan ook kandidaat om deze foto's te leveren. De foto's zullen ten allen tijden door een comité moeten gekozen worden alvorens ze verdeeld mogen worden.
9. Voorstel Spanje: Erkenning van de geelsnavel.
Volgens Spanje gaat het hier eigenlijk over dezelfde mutatie als bij de urucum roodsnavel en hoeft deze niet opnieuw de volledige erkenningsprocedure door te lopen. Het enige verschil zit volgens hen in de kleur van de vetstof.

Dit voorstel werd na stemming aangenomen. De geelsnavel zal dus vanaf 1 september 2019 als erkend worden beschouwd.
10. Voorstel Kroatië: Benaming voor de geelsnavel en de roodsnavel urucum, te vervangen door urucum.
Door de benaming rood- en geelsnavel te gebruiken wordt de indruk gewekt dat het bij deze mutant enkel gaat om de snavelkleur, terwijl dit echter veel meer is. (schimmelkleur, kleur poten e.d.). Er zou in Brazilië naast de meest gekende rode kleur van de plant urucum ook een gele variant bestaan. Dit wordt nagetrokken en eventueel aangepast.
11. Isabel jaspis. Was in studie. Er zijn geen problemen met de herkenbaarheid. De standaard zal nog op enkele punten worden verduidelijkt.

Kleurslag wordt bijgevolg erkend en zal gevraagd worden op alle C.O.M. wedstrijden na 1 september 2019.
12. Voorstel Frankrijk: Format bij keuren.
Er wordt gevraagd of het mogelijk is bij de keuring van een kleurslag een format beschikbaar te stellen waarop de belangrijkste kenmerken en fouten worden aangegeven. Hiermee zal de keurmeester duidelijker opletten of de vogel voldoet aan de omschreven standaardeisen. Bij dit laatste wordt door enkelen opgemerkt dat niet de standaard het probleem is maar de keurder, omdat hij zich de standaardeisen niet goed eigen heeft gemaakt.
13. Voorstel Frankrijk: Elke nieuwe kleurslag moet door een groep uitgewerkt worden met beschrijving van de herkomst, een voorstel van voorlopige standaard en vergezeld zijn met foto's van deze vogels. Voorstel werd aangenomen.
14. Voorstel Frankrijk: De erkenning van een nieuwe mutatie zou pas mogen worden opgestart indien er minstens één specifiek kenmerk duidelijk verschilt met deze van de andere kleurslagen.

Bijvoorbeeld: slagpennen iets lichter of donkerder, is niet voldoende. Voorstel werd aangenomen.
15. Voorstel Frankrijk: Kan de informatie over de beslissingen die genomen worden niet sneller doorstromen naar de basis via de website van C.O.M./O.M.J. en sociale media zoals facebook.
De sectievoorzitter zal dit trachten te verwezenlijken maar duidde op het feit dat dit in handen is van de webmaster van de C.O.M. en de ervaringen hiermee zijn niet erg bevredigd te noemen.
16. Voorstel Frankrijk: Te vaak nog keuren keurders naar hun nationale standaard of naar eigen goeddunken.

Dit kan niet. Er wordt gevraagd om de keurders hierop nog een keer te wijzen.
17. Voorstel Frankrijk: puntenschaal aanpassen. Totaal kleurpunten verhogen van 55 naar 60 en de rubriek houding van 10 punten brengen naar 5 punten. Voorstel werd niet aangenomen.
18. Voorstel Frankrijk: reeksen bij de phaeo's splitsen in man- en poptype. Voorstel werd na stemming aangenomen.
19. Voorstel Frankrijk: Het aanpassen van de beschrijving van de zwart opaal stuitte op een veto van de O.M.J.
Echter als men de beschrijving van de bestreping bekijkt bij de zwart opaal en de zwart mogno ziet men haast dezelfde beschrijving. De vergadering stelt daarom toch voor om nog een keer te trachten de beschrijving te verduidelijken.

Het is namelijk aan aanpassing van de standaard maar een verduidelijking.
Dit zal opnieuw met het O.M.J. bestuur worden besproken.
20. Voorstel Frankrijk: Bestreping isabel opaal wordt te donker.
Men ziet reeds isabel opalen met een donkere tekening. Iedereen was van mening dat deze verzonken moet blijven en moet bestraft worden indien deze te donker (teveel zichtbaar) wordt.
21. Voorstel Frankrijk: Momenteel worden uitstaande schouders in 2 rubrieken bestraft. Vorm en houding.

Iedereen was van mening dat dit beter bestraft wordt in één rubriek. Na een stemming won het houdingkamp het met één stem van het vormkamp. Deze fout wordt dus bestraft in de rubriek houding.
22. Voorstel Frankrijk: Agaten moeten een kopbestreping laten zien.
Men ziet soms agaten met een vol gemelaniseerde kop. Dit is fout. De standaard hierin is duidelijk en hoeft daarom geen aanpassing. Enkel bij de beoordeling zal dit als fout meegenomen worden.
23. Voorstel Frankrijk: De beschrijving van de kleurtint bij de agaat jaspis EF van de schacht en de omzoming moet omschreven worden als donker blauwgrijs. Standaard wordt als zodanig aangepast.
24. Voorstel Frankrijk: In Cesena is goud toegekend aan vogels met slag- en staartpennen die niet doorgekleurd waren. Kunnen keurders die niet keuren naar de C.O.M. standaard niet bestraft worden?

Dit vond de sectievoorzitter wat te ver gaan.
25. Isabel eumo was in studie. Er werden een tiental vogels getoond.

Na een grondige beoordeling in daglicht werd unaniem gestemd om deze kleurslag voorlopig nog niet te erkennen. De reden is dat deze haast niet te onderscheiden is van de satinet.
26. Voorstel Nederland: Agaat opaal wordt te donker.
Vaak ziet men dat de bestreping van de agaat opaal steeds donkerder worden. De vergadering herkende dit.

De standaard is duidelijk maar wordt vaak niet gevolgd. Keurders moeten hierop opmerkzaam gemaakt worden.
Te donkere bestreping moet bestraft worden.
De standaard wordt aangepast zoals besloten en daarna bekrachtigd door het O.M.J.
Daarna wordt de aangepaste standaard opgestuurd. Vergadering werd om 18.00 uur gesloten.
1
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Wednesday, 18 March 2020 at 5:53 AM

Edited on Saturday, 21 March 2020 at 5:13 AM

Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black !

Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! ---------------------------------- Raaf - Raven - Rabe - Corbeau - Corvino - Cuervo - Corvus corax

Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! --------------------------------------------------- Beide Foto's : Johan Van der Maelen

De afgevaardigde O.M.J.afd.Duitsland stelde tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van experten sectie D te Cervia (It.) in 2018 voor om een nieuwe reeks te openen voor mutanten uit de zwartreeks die geen bestrepingspatroon meer laten zien doch een volledig dicht-gemelaniseerde rug met als doelstelling een vollédig zwarte kleurkanarie te creëren, uiteraard zonder enige intentie afbreuk te willen doen aan de reeds bestaande zwarte mutant in bezit van bestreping.
Voorstel van Duitsland : Maak een aparte standaard voor de zwarte (en eveneens zelfs bruine kleurmutant) met enkel als doel deze zo volmassief-all black (eumelanine) of volmassief-all brown te kunnen brengen.
Dit 'nieuw type all-brown' fenotypisch uiteraard geen copy van het oud type 'vloeiende' Bruin-exemplaren van voorheen.
Er werd Duitsland gevraagd om tegen volgende bijeenkomst (2020) een 'voorlopige standaard' op te maken en deze zo mogelijk met kleurafbeeldingen voor te leggen.

Projet de création de classes pour des canaris 100% eumélanique étalée « all black » et « all brown »
Proposition très intéressante. Seront ainsi séparées deux voies de travail pour les classiques oxydés.

Une voie expérimentale visant à créer des canaris uniformément noirs ou uniformément bruns eumélaniques et de sauvegarder les oxydés actuels pour lesquels on devra toujours voir nettement une interstrie et voir du lipochrome.

Bestreping bij de huidig erkende zwartreeks : Een duidelijk contrasterend breed bestrepingspatroon op een donkere fond. De bestreping moet zo zwart mogelijk.Borstbestreping is niet foutief en indien perfect zelfs een absoluut pluspunt.
Poppentypes vertonen eerder borstbestreping maar zijn soms iets mat (niet voldoende krachtig) van eumelanine.
De huidige standaard (2018) is correct en blijft van toepassing.


Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! --------------------------------------------- Foto en Kweek : Alex & Mauro Montanaro - Chieti (It.)

Verrek daar is ie blijkbaar dan, de ravenzwarte "All Black ! --------------------------------------------- Foto en Kweek : Alex & Mauro Montanaro - Chieti (It.)
5
Comment

More informationDon't forget that insults, racism, etc. are forbidden by Skyrock's 'General Terms of Use' and that you can be identified by your IP address (44.192.94.86) if someone makes a complaint.

Log in

#Posted on Friday, 13 March 2020 at 4:18 AM

Edited on Thursday, 11 June 2020 at 12:37 AM

  • Previous page
  • 1 ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • ... 188
  • Next page

Skyrock.com
Discover
  • Skyrock

    • Advertisement
    • Jobs
    • Contact
    • Sources
    • Post to my blog
    • Developers
    • Report abuse
  • Info

    • Here you are free
    • Security
    • Conditions
    • Privacy policy
    • Manage ads
    • Help
    • In figures
  • Apps

    • Skyrock.com
    • Skyrock FM
    • Smax
  • Other sites

    • Skyrock.fm
    • Tasanté
    • Zipalo
  • Blogs

    • The Skyrock Team
    • Music
    • Ciné
    • Sport
  • Versions

    • International (english)
    • France
    • Site mobile